System message
Content


A kannabisz olaj kezelési lehetőséget nyújt autizmusra?

Ez olyan tyúk-tojás dolog: az orvosok nem írják fel a kannabiszt autizmus esetén gyermekeknél, mert nincsenek adatok, amik támogatnának egy ilyen kezelést.

Az autizmus és a kannabisz áttekintése:

  • Az autizmus olyan betegségek gyűjteménye, amelyek hatással vannak az agy fejlődésére, amelyeket kommunikációs nehézségek, szociális interakciós problémák, és ismétlődő, valamint néha káros viselkedések jellemeznek
  • Az autizmus oka lehet a genetikai és környezeti tényezők kombinációja, mint például az előrehaladott szülői életkor és a terhességi problémák
  • Az autizmus kezelése a terápiákra összpontosít a gyógyszerek helyett, például viselkedésmódosítás és szociális készségek javítása
  • Nincsenek klinikai vizsgálatok kannabisszal autizmusra, de egyre növekvő számú pozitív anekdotikus bizonyíték jelenik meg orvosoktól és a szülőktől
  • A tudományos adatok hiánya visszatartja az orvosokat attól, hogy támogassák a kannabisz használatát autizmus kezelésében, de vannak ígéretes kiegészítő kutatások
  • A kannabiszban található sok aktív vegyület miatt nehéz a pontos adagolás gyermekeknél, ami vitát szül az orvosi közösségen belül annak használatáról

Az autizmus kannabisszal való kezelésének dilemmája

Ez olyan tyúk-tojás dolog: az orvosok nem írják fel a kannabiszt autizmus esetén gyermekeknél, mert nincsenek adatok, amik támogatnának egy ilyen kezelést. Viszont azért nincsenek kutatások, mert az egészségügyi rendszer fél kipróbálni a kannabiszt gyermekeken, mivel a növényben található sokféle hatóanyagot potenciálisan ellenőrizhetetlen változóknak tekinti.

Az empirikus adatok hiányában azonban egyre több anekdotikus bizonyíték jelenik meg arról, hogy a kannabisz segít az autista gyerekek életét boldogabbá és egészségesebbé tenni. És néhány orvos hallgat ezekre.

“Az anekdotákat nem kellene figyelmen kívül hagyni”, mondta Dr. Daniele Piomelli, a világ egyik legjobb idegtudósa és endokannabinoid kutatója. A California Egyetemi karának tagja jelenleg nem ír fel kannabiszt, de tisztában van a növekvő igénnyel. “Egy anekdota útmutató. Valami, ami azt sugallja, hogy valamit be kell bizonyítani vagy meg kell cáfolni.”

Az egyik olyan kutató, aki pontosan erre törekszik Dr. Giovanni Martinez, klinikai pszichológus Puerto Ricoban. Az általa kifejlesztett alternatív terápiák közé tartozik a SURF4DEM, ami egy alapítvány, amely bevezeti az autizmusban érintett gyerekeket és családjukat a szörfölés terápiás előnyeibe.

Martinez autista gyerekek CBD olaj használatával történő kezelésének terápiás lehetőségeit kutatja, és pozitív eredményekről számol be. Felidézett egy olyan eset, amikor egy gyermek az első szavait az után mondta ki, miután megkapta a napi kétszeri kender olaj spray adagját. Három hét múlva ez a nem beszélő gyerek jelentős nyelvi készségeket fejlesztett ki.

Sőt, Martinez arról számolt be, hogy “kezdetben a gyerek annyira csalódott volt, amiért nem volt képes kommunikálni, hogy ártott magának. De most, hogy ki tudja fejezni magát, nevet és élvezi az életet.” Hozzátette:

“Hihetetlen érzés azt látni, hogy egy nem-kommunikatív gyerek jelentős javulást ér el az életminőségben, a gyermek és a család számára egyaránt.”

Egy másik sikertörténet Mieko Hester-Pereztől származik, aki a Nem Hagyományos Autizmus Alapítvány (Unconventional Foundation for Autism) alapítója és a Cannabis Science kuratóriumi tagja. Bár konzervatív családból származik, ahol a bűnüldözés hagyomány, épp ezért tűnik hihetetlennek, hogy szót emel a kannabisz érdekében, de ugyanakkor ő Joey anyukája, a fiúé, akinek a Buds and Roses Collective kannabisz termesztő csapata a Joey Fajtáját fejlesztette ki.

Hester-Perez akkor nyitott a kannabisz felé, amikor az autista Joey-t Duchenne izomsorvadással diagnosztizálták, egy ritka és agresszív degeneratív izületi betegséggel. Az orvosok hat hónapot adtak neki, és abban az időben egy FDA által jóváhagyott gyógyszer-koktélt kellett szednie, amiknek súlyos fokú dokumentált toxicitása van. Abban az időben már 13 különböző gyógyszert szedett minden nap.

Miután elkezdett kevésbé erős, az fia életét meghosszabbító alternatívákat keresni, Hester-Perez rábukkant a kannabiszra. Kíváncsian kezdett el kísérletezni a kannabisszal készített ételek (kannabisz süti) adásával fiánál. Nem sokkal ezután Joey egyre következetesebben elkezdett szemkontaktust kialakítani, ami mindig egy harc az autista gyerekek esetében. Úgy tűnt, hogy a gyógysütik meghozták az étvágyát és végre elkezdett hízni. Hat évvel a hat hónapos terminális diagnosis után, Joey boldog, barátságos és gyarapszik.

Az eredmények ellenére, néhány szakember az orvosi és tudományos közösségekből bírálta Hester-Perezt, amiért gyermekét kannabisszal kezeli. A válasza:

“Amíg nem jártál az én cipőmben, amíg meg nem jártál Joey cipőjében, amíg nem láttad, hogy hol volt a gyermek a kannabiszt előtt, milyen fejlődésen ment keresztül a kannabisz után és mennyivel javult az életünk, ki vagy, hogy ítélkezz?”

Mi az az autizmus?

Az autizmus, vagy az autizmus spektrum zavar (ASD) komplex betegségek gyűjteményére utal, amelyek befolyásolják az agy fejlődését. Mint “spektrum” az ASD eltérő mértékben befolyásolja az egyéneket, de általában egy autista személy három fő tünettől szenved:

  • Kommunikációs nehézségek
  • Nehézségek a szociális interakcióban
  • Ismétlődő, néha önkárosító viselkedés

Míg egyes autista gyerekekre jellemző az értelmi fogyatékosság, egyeseket gyakran “magasan funkcionálóként” tartanak számon, akik kiemelkedők lehetnek a zenében, a matematikában vagy a művészetben. Az ő tüneteik javulhatnak idősebb korukra. Azonban más autista gyerekek nem tudnak beszélni, és önkárosító viselkedésük lehet.

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Center for Disease Control and Prevention – CDC) becslése szerint az USA-ban minden 68 gyerekből 1 autista (1.5%). Az elmúlt tíz évben negyvenszeresére nőtt azoknak a gyermekek a száma, akiket a spektrumon diagnosztizálnak, a fiúk pedig 4-5-ször nagyobb valószínűséggel kapják ezt a diagnózist, mint a lányok.

Mi okozza az autizmust?

A legutóbbi évekig a válasz az volt: “Nem tudjuk.” Most már tudjuk, hogy bár nincs egyetlen ok, a kutatás azt mutatja, hogy az autizmus az agy korai fejlődési problémájára vezethető vissza.

Csak az elmúlt néhány évben a kutatók több mutációt, vagy ritka génelváltozásokat azonosítottak, amelyek közül néhány az autizmus katalizátora lehet. Más esetekben az autizmus oka lehet a környezeti tényezők és a genetikai hajlam kombinációja, amelyek befolyásolják az agy korai fejlődését.

Az autizmus legnyilvánvalóbb jelei 2 és 3 éves kor között jelentkeznek, ezért az olyan csoportok, mint az Autizmus Kutatásáért Szervezet (Organization for Autism Research) olyan kutatásokat finanszíroz, amik segítsenek korai életkorban felismerni az autizmust, mivel a korai diagnózis javíthatja a kezelési lehetőségek hatékonyságát.

  • További kockázati tényezők a következők lehetnek:
  • A szülő (vagy szülők) életkora a fogantatás idején
  • Anyai betegség a terhesség alatt
  • Nehézségek a terhesség alatt vagy a szülés közben – például a baba agyának oxigénhiánya.

Ettől függetlenül ezek a tényezők (önmagukban) nem okoznak autizmust; azonban genetikai kitettséggel együtt a kockázat növekszik. Van biztató bizonyíték arra, hogy az anya csökkentheti az autizmus esélyét gyermekében, ha folsav-gazdag élelmiszerekből álló diétát követ és terhességi vitaminokat szed a fogamzás előtt és után. (Ford. megj: folsav helyett folát-gazdag étrend és folát tartalmú étrendkiegészítő megfelelőbb, tekintve, hogy utóbbi természetes, nem szintetikus. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/folate-folic-acid#supplements5)

Mik a jelenlegi kezelések az autizmust tekintve?

Minden gyermek autizmusa egyedi, ezért ami működik egy gyereknél, akár káros hatással is lehet a másiknál.

A legkevésbé vitatott kezelések a viselkedési kezelések, amik magukba foglalhatnak célzott szociális készségfejlesztést, vagy a szülő által vezetett terápiás üléseket egy terapeuta felügyelete alatt. Bizonyíték-alapú vizsgálatok két korai viselkedési beavatkozási módszerek hatékonyságát mutatják:

Ahogy a gyermekek nőnek, más módszerek is szóba jöhetnek, például a kiterjedt strukturált és terápiás tevékenységek, a szociális készségfejlesztés, a motoros készségek fejlesztése, valamint a kommunikációs tréning is hatásos lehet.

Megdöbbentően kevés jóváhagyott orvosi kezelés létezik autizmus tekintetében. Sőt jelenleg csak két gyógyszert hagyott jóvá az FDA az autizmushoz kapcsolódó ingerlékenység kezelésére, azonban nincs jóváhagyott szer az autizmus három fő jellemzőjének kezelésére – a kommunikációs nehézségekre, a szociális kihívásokra, és az ismétlődő viselkedésekre.

A két elfogadott gyógyszer:

Bár ez a két gyógyszer enyhülést nyújthat az ingerlékenység, az önsértő magatartás és az agresszív dühkitörések csökkentésével, olyan jelentős mellékhatásaik lehetnek, mint a cukorbetegség, jelentős súlygyarapodás, gynecomastia (a férfi mell megnagyobbodása), mozgási rendellenességek és szívproblémák.

Számos egyéb gyógyszer “kísérleti” vagy “off-label” (azaz:  indikáción túli alkalmazás) stádiumában van. A “kísérleti” gyógyszerek jelentős ismeretlen kockázatokkal járhatnak, míg a “off-label” gyógyszereket már jóváhagyták az olyan autizmushoz kapcsolódó tünetekre, mint a figyelemhiányos hiperaktív zavar, depresszió, vagy alvászavarok.

Néhány ilyen gyógyszer:

– A szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k)

– Az olyan stimuláns gyógyszerek, mint az Adderall vagy Ritalin

– Naltrexon, egy FDA által jóváhagyott gyógyszeres kezelés alkohol és opioid addikcióra; amiről kimutatták, hogy néhány betegnél sikeresen enyhíti az ismétlődő és önkárosító viselkedést

Fontos megjegyezni, hogy nem végeztek jelentős klinikai vizsgálatokat, amik bizonyítják ezeknek a gyógyszereknek a kockázatát, illetve hatékonyságát autista gyerekeknél. Sőt, annak előrejelzése, hogy melyik gyógyszer (és annak milyen dózisa) hatásos problematikusnak bizonyult.

Kezelhető-e kannabisszal az autizmus?

A lehetőségek hiányában egyre több csalódott, súlyosan autista gyermek szülei fordulnak a kannabiszhoz. Sokan hallottak már sikeres anekdotikus beszámolókról; mások olvasták az ígéretes eredményeket epilepsziás gyermekekkel. Azonban klinikai kutatások nincsenek.

Bár több, mint 600 klinikai vizsgálat (olyan tanulmányok amiket a laboron kívül végeztek embereken) készült kannabisszal a ClinicalTrials.gov szerint – egyik sem az epilepsziát vagy az autizmust vizsgálta.

Azonban ez nem az jelenti, hogy nincsenek ígéretes kutatások:

Piomelli neve több korszakalkotó felfedezéshez kötődik, beleértve a kannabinoidokban, egészen pontosan az anandamid nevű endokannabinoidban rejlő lehetőségek feltárásához. Bizonyította, hogy fel lehetne használni az autizmus kezelésére a szociális jutalmazás szabályozásával.

Piomelli és csapata nemcsak azt fedezte fel, hogy az endokannabinoidok fontos szerepet töltenek be a normális társas viselkedés szabályozásában, hanem azt is, hogy esetleg részt vesznek a diszfunkcionális viselkedésben, ami az autizmus spektrum zavarok bizonyos formáival jár. “Az endokannabinoidok reményt adnak arra, hogy beavatkozva azok lebomlásába, valamint a tevékenységük fokozásával normalizálódik a szociális viselkedés az autista gyerekeknél” -mondta Piomelli.

Megéri-e a kannabisz terápia a kockázatot?

Mivel a tudósokat az adatok vezérlik, csak néhány orvos vagy kutató hajlandó kannabiszt ajánlani az autizmus kezelésére. Szemben az epilepsziával, amelyre a hivatkozások egészen 1843-ra nyúlnak vissza. Autizmus esetében egészen egyszerűen nincs elegendő bizonyíték a legtöbb orvos számára, hogy úgy érezzék, biztonsággal ajánlhatják a kannabisz kezelést.

Piomelli arra figyelmeztet, hogy problémás lehet, hogy sok szülő nincs felkészülve arra, hogy értékelje vagy monitorozza a megfelelő adagolást, és hogy ezt szakképzett személy útmutatása nélkül megpróbálni súlyos következményekkel járhat:

“A farmakológiai az adagolásról szól. Az alacsony dózisok jók lehetnek, míg a nagy dózisok lehetnek akár rosszak is. Egy dolog van, amit az embereknek meg kell érteniük: az, hogy ha az endokannabinoid rendszernek védő szerepe van, az nem jelenti azt, hogy a rendszer aktiválása nem lehet káros.”

Figyelmeztet a kockázatra, amit az endokannabinoid rendszer megzavarása okozhat. Annak ellenére, hogy a célunk az, hogy fokozzuk a szociális viselkedést, ezzel akár ellenkező hatást is kiválthatunk.

“Továbbá, mivel növényekkel van dolgunk, ehhez hozzáadódik még egy réteg összetettség. Míg a legtöbb gyógyszeripari gyógyszerben általában egy hatóanyag fejt ki hatást az állapot kezelésére, a kannabiszban potenciálisan több száz. Ez lehet jó vagy rossz dolog. Sokan a “társas hatásnak” tulajdonítják a kannabisz hatássosságát, ami az összetevők szinergiáját jelenti. Bár ez összességében pozitív, nem csökkenti annak az összetettségét, hogy megállapítsuk, melyik komponens segít, és melyik az, amelyik ellentétes hatást válthat ki, vagy káros.”

Piomelli, mint a legtöbb orvos, nem ajánlja a kannabisz kezelést, mert kevés a tudományos kutatás, amire alapozni lehet. Ellentétben az epilepsziával, az autizmus kutatása még gyermekcipőben jár. Figyelembe véve azonban, hogy azok a szülők, akik már mindent megpróbáltak, a kannabiszt látják az utolsó védelmi vonalnak. “Én biztosan nem ítélkeznék olyan szülő felett, aki kétségbeesett és kipróbálja. Csak azt mondom, hogy legyen nagyon-nagyon óvatos azzal amit csinál.”

Más szakemberek négyszemközt elismerik, hogy azoknak a szülőknek, akik úgy érzik, hogy már kimerítettek minden más lehetőséget, az ismeretlenek és a lehetséges kockázatok elfogadhatók lehetnek. A néhai Bernard Rimland szerint, aki az Amerikai Autizmus Társaság (Autism Society of America) alapítója és az Autizmus Kutató Intézet (Autism Research Institute) korábbi igazgatója, “az orvosi kannabisz előny/kockázat profilja elég jóindulatú” a Risperdalhoz képest, vagy amit Dr. Rimland a legkevésbé hasznosnak és a legveszélyesebbnek tart: a pszichotróp szerekhez képest.

“Ráadásul a szülők jelentéseiből azt látjuk, hogy az orvosi kannabisz gyakran olyankor is működik, amikor más kezelések, gyógyszeres vagy nem gyógyszeres terápiák nem segítettek” -teszi hozzá Rimland.

Forrás:

https://orvosikannabisz.com/hirek/heti/a-kannabisz-kezelesi-lehetoseget-nyujt-autizmusra/
https://www.leafly.com/news/health/how-does-cannabis-consumption-affect-autism

Additional information
  • 

    CBD Kannabisz tea

    CBD Kannabisz tea

    Kannabisz tea - CBD 1,6%, 35g — 2 500 Ft
    2 500 Ft

    A kannabisz tea 1,6% CBD-t, és további kanabinoidokat tartalmazó kender herba (virág levelekkel és magokkal). A francia Fedor fajtáról van szó, mely Suchdolban, 
    Sedlčan mellett szervesen növekedett, és 2015 novemberében takarították be.


    A maximális hatás eléréséhez főzés és sütés közben használja mint a gyógynövényeket, hogy a benne lévő kanabinoidok kioldódjanak a folyadékokban, melyekben olvadnak.


    Kisebb adagokkal kezdje, és szükség esetén növelje az adagot.

     

  • 

    Kannabisz olaj 10%

    Kannabisz olaj 10%

    Kender kivonat - CBD olaj 10%, 10ml — 16 990 Ft
    16 990 Ft

    A magasabb CBD tartalmú kender olajat akutt vagy elhúzódó problémákra,  betegségekre ajánljuk.

    10% -os CBD oldat

    • oldott, szerves kendermagolaj
    • CBD (cannabidiol) kivonat (10% CBD, THC <0,2) organikus kenderből
    • Minden használat elött alaposan fel kell rázni
    • Tartsa távol gyermekektől
    • Tárolja hűvös, sötét helyen
    • Lejárata 1 év
CBD Hanfol
Szivesen foglalkozna a CBD Kannabisz olajjal?
Hadja meg elerhetőségét és mi felvesszük önnel a kapcsolatot.
Köszönjük
Név (*)

Kérem adja meg teljes nevét.
E-Mail (*)

Kérem adja meg e-mail címét.
Telefon (*)

Kérem adja meg telefon számát.


Invalid Input